Geschiedenis

Wie erbij was herinnert zich wellicht nog hoe "WTC Zarrenhof" geboren werd.

Die dag in 1986, toen de oude moederclub "ontplofte" namen Julien Lievens en wijlen Valère Labaere het roer in handen en een week later was onze club (genoemd naar de startplaats) een feit. De club was meteen een groot succes. Het eerste jaar telden we maar liefst 64 leden. Weliswaar niet allemaal actieve, maar ook veel steunende leden. Dat betekende dat de jonge spruit op veel sympathie kon rekenen in de gemeente. Dat was ook nodig, want er was geld nodig voor truitjes. Maar de "CERA" gaf ons een duwtje in de rug en we waren vertrokken...

Wie je anders nooit op een fiets tegenkwam zag je nu voorbijflitsen in een verschrikkelijke blauw-wollen outfit. Piepende kettingen en krakende tandwielen waren schering en inslag, soms leek het wel een voorbijrijdend orkest. Maar algauw kende iedereen de prijs van een potje vet en een flesje olie.

Toen we beslisten een rit naar Sluis te maken kon de pret niet op en sommigen kwamen zelfs terug met streekspecialiteiten. Sluis, Cassel en de bedevaart naar Halle zouden later een jaarlijks terugkerende klassieker worden. Ook het clubkampioenschap zou telkens een hoogdag worden.

Met de Albatros als vast lokaal hadden we een rustige thuishaven, maar niet iedereen gunde ons die luxe en we vlogen eruit. Echte bergen waren toen toen nog niet direct onze specialiteit, herbergen daarentegen des te meer, en ze zagen ons daar graag afkomen. Toen waren er trouwens nog cafés : St-Elooi, Corbie, Reebok, De vrede, Casino, Ruiterhoek, Romanhof en "Mantens". Alhoewel, er was ons op den duur eentje liever kwijt dan rijk, want de toeristen namen het vernis van de stoelen mee naar huis....

1989 was wat betreft het aantal inschrijvingen een recordjaar (76) en tevens wakkerde er in de gemeente na vele jaren weer een oude vlam aan die bijna was uitgedoofd: koers op rollen. Niet echt een groot succes, iedereen onderschatte dit want het is een "moordende" discipline. Grote ambities had toen trouwens nog niemand. Het samenzijn en de "export" achteraf waren even belangrijk. Zo was het en zo was het goed....

Stilaan werden we een waardige club. Met volgwagen, fietsdrager en reservewielen. Met gelijke broeken (Superia), truitjes en vesten. En als het nodig was konden we ook nog pinten pakken en blijven plakken. Echte wielertoeristen waardig dus, of toch wat men in die tijd zich ervan voorstelde.

Maar na verloop van tijd bleek dat die enthousiaste sportievelingen van het eerste uur toch niet echt aan hun eigen verwachtingen konden voldoen en haakten langzaam af. Er kwam ook een kink in de kabel. Voor de één ging het te rap, voor de ander te traag, een bekend fenomeen die veel clubs na enige tijd zuur opbreekt.

Een splitsing met A's en B's was onvermijdelijk, maar bleek voor iedereen de ideale oplossing te zijn en waarschijnlijk heeft dit toen het voortbestaan van de club verzekerd. Vanaf toen bleven de steunende leden weg en enkel de actievelingen gingen verder.

Begin de jaren '90 kwam een nieuwe wind de winterrust wegblazen. De mountainbike deed zijn blijde intrede in het peloton en in '95 zijn we zelf in het organisatiecircuit gestapt. Met succes overigens, de veldtoertocht in Zarren staat in het "milieu" nog steeds gekend als één der mooiste uit de MTB-kalender.

Eind 2004 deed onze voorzitter Julien Lievens na 18 jaar een stapje opzij , hij was het laatst overgebleven bestuurslid die aan de wieg stond van onze club. Meteen werd hij benoemd tot ere voorzitter . Decoodt Germain werd zijn opvolger als voorzitter . We zijn sinds Januari 2005 aangesloten bij de BBR ( Belgische Bond voor Rijwieltoerisme ) onder stamnummer 05/06.

Eind 2006 werd ons kind 20 jaar. Een gezegende leeftijd die niet voor elke wtc-club haalbaar is. Dankzij een goede verstandhouding hebben we nu een vaste kern (+/-40) met meestal ervaren renners en in al die jaren is ook een hechte vriendschapsband gegroeid waarbij iedereen elkaar respecteert. Er zijn ook leden bijgekomen uit omliggende gemeenten en de gemiddelde snelheden zeggen veel over de manier waarop iedereen het amateurisme is ontgroeid.

In 2014 mochten we de eerste dames in onze club verwelkomen.

In 2016 werd onze club 30 jaar. De laatste jaren hebben we gemiddeld 100 leden en fietsen we in 4 groepen. 

We heten iedere bezoeker welkom en wensen u veel plezier bij het ontdekken van onze site "WTC ZARRENHOF "